четвъртък, 29 юни 2023 г.

Интервю с Емилияна Димитрова, експерт професионално обучение по проект „СМАРТ - СтиМулиране на производствА със зелен хоРизонТ”


Проект BG05SFOP001-2.025-0037-С01 „СМАРТ - СтиМулиране на производствА със зелен хоРизонТ”, изпълняван от Българска Търговско-Промишлена Палата в партньорство Сдружение „Бабел България“ 


29.08.2022 – 29.06.2023г.




Резюме от интервю с Емилияна Димитрова, експерт професионално обучение, бивш председател на НАПОО.

·      Въвеждането на принципите на кръговата икономика у нас е отговорност на всички институции и граждански организации в България. Важна роля в целия процес тук трябва да играе и МОН и другите институции в областта на образованието, тъй като подрастващото поколение трябва да бъде възпитавано още от ранна възраст в принципите на опазване на околната среда и кръговата икономика.

·      В редица детски градини има различни обучения за най-малките, например за гасене на пожари, като децата присъстват на презентации на пожарникари и участват в ролеви игри за гасене на пожари. По същия начин трябва да се въведат игри за възпитаване на разделно изхвърляне на отпадъци, не-замърсяване на околната среда и т.н.

·   В учебните програми на по-големите деца са залегнали някои уроци за опазване на околната среда, но МОН трябва да обърне внимание на новите регламенти и директиви на ЕК в областта на кръговата икономика и да въведе в учебния материал, особено в гимназиалния курс, специални уроци за принципите на кръговата икономика.

·     Друга възможност за образоване на гражданите е да бъда  препоръчано въвеждането на учебно съдържание по опазване на околната среда и принципите на кръговата икономика за всички Центрове за професионално обучение в зависимост от специалностите, тъй като това засяга всички аспекти на производството и бизнеса в нашата страна.

·      Въвеждането на задължителни компетентности по опазване на околната среда  и принципите на кръговата икономика в общата професионална подготовка чрез предстоящите промени в Закона за професионалното образование и обучение е възможност, която може да бъде много удачно използвана за популяризиране на тези принципи.

м. юни 2023г.

Георги Методиев

Експерт „Връзки с обществеността“

Няма коментари:

Публикуване на коментар