вторник, 27 юни 2023 г.

АНАЛИЗ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА

 


Българската търговско-промишлена палата в партньорство със Сдружение „Бабел България“ изпълнява проект „СМАРТ – Стимулиране на производства със зелен хоризонт“ по Оперативна програма „Добро управление“.


В рамките на проекта се проведе задълбочено национално проучване на нагласите на бизнеса и гражданите за предизвикателствата пред прехода към кръгова икономика и за възможностите да се ускори този процес. Бе направен анализ на резултатите от проучването, за да се направи оценка на достигнатата степен на въвеждане на кръговия модел в българската икономика, да се установи динамиката на този процес и да се подготвят препоръки за стимулиране на този процес с активното участие на бизнеса и гражданите.

Структурата на подготвения анализ включва: анализ на нагласите на бизнеса и на гражданското общество към въвеждането на кръговата икономика; анализ на причините, пораждащи негативните нагласи при целевите групи към процеса на въвеждане на кръговата икономика; оценка на достигнатата степен на прилагане на кръговата икономика и анализ на динамиката и на трендовете при този процес.

Въз основа на анализа с оценката и на идентифицираните добри практики са подготвени аргументирани препоръки за ускоряване на прехода към кръгова икономика.

Подготвеният анализ дава цялостна картина за отношението на бизнеса и гражданите към кръговата икономика като един от инструментите за въвеждането на основните принципи на Стратегията за преход към кръгова икономика и заедно с направените препоръки ще послужи като пътна карта за този преход.

Анализът можете да намерите на страницата на БТПП  www.bcci.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар